Str. Primariei Nr. 23 (în curtea restaurantului Queen`s)
+40 757 897 720

Ayurveda, metodă străveche de vindecare

Ayurveda, metodă străveche de vindecare

Ayurveda, metodă străveche de vindecare

 

      Cine practică yoga, mai repede sau mai târziu, ajunge să facă cunoștință și cu ayurveda. Așa mi s-a întâmplat și mie. Când am făcut primii pași în yoga vedeam totul în ceață: posturi corporale, respirație, filosofie, spiritualitate, alimentație, stil de viață; au fost mult prea multe informații adunate care nu știam cum se leagă una de cealaltă și cum funcționează. Cu timpul mi-am dat seama că yoga și ayurveda sunt inseparabile, ambele făcând parte dintr-un sistem vast de cunoștințe vedice.

      Cuvântul „yoga” în sanscrită înseamnă conexiune, o legătură cu o energie superioară, un proces spiritual prin care putem să ne trezim natura originară și prin care reușim să ne redobândim adevărata conștiință. Din literatura, „Sutrele lui Patanjali”,  scrisă de către Patanjali, aflăm că practica yoga are mai multe ramuri (trepte). Prima treaptă începe chiar cu principiile universale morale, independente de orice credință religioasă, de orice epocă și de orice cultură. Primul și cel mai important principiu este „ahimsa”, adică nonviolența. În ceea ce privește sănătatea fizică și psihică, neglijența față de corpul nostru este tot o formă de violență. Indiferent dacă țelul nostru este să ne dezvoltăm spiritual sau să ne trăim viața într-un mod cât mai plăcut pe pământ, nu putem nega faptul că avem un corp fizic și o minte de care trebuie să avem grijă. Este datoria noastră omenească să acționăm în vederea păstrării sănătății noastre.

      Și aici intervine ayurveda. Ayu sau ayus = viață, iar veda = știință; știința vieții sau arta de a trăi. Din combinația celor două cuvinte „știință” și „viață„ rezultă clar conceptul ayurvedic despre sănătate, care este mult mai mult decât absența bolii. Sănătatea omului reprezintă, de fapt, un echilibru dinamic și armonios între trup, minte și suflet. Ayurveda abordează holistic fiecare problemă de sănătate, ne învață cum să recunoaștem semnele pe care corpul ni le transmite, cum să le tratăm și cum să le prevenim în viitor. Pe scurt, ne învață cum să trăim ca să ne putem asigura o viață echilibrată cât mai lungă.

      Atât yoga cât și ayurveda sunt bazate pe principiile tri-gunelor (sattvam gunah, rajas gunah și tamah gunah – despre acest subiect puteți afla mai multe la cursurile de filosofie yoga) și pancha mahabuthas (adică cele cinci elemente de bază din care este alcătuită lumea fizică, implicit și corpul nostru: eter, aer, apă, foc și pământ). Ayurveda ne ajută să înțelegem funcționarea corpului nostru (Dosha-Dhatu-Mala / tipologia corpului – sistemul țesuturilor – sistemul excretor) și a efectelor pe care mâncarea și medicamentele o au asupra corpului (Rasa-Virya-Vipaka / gust – energie – efect post-digestiv). Fiecare persoană are o tipologie unică, se naște cu ea, de aceea orice tratament ayurvedic este personalizat. Nu există două tratamente identice, deoarece nu există două persoane identice pe pământ. 

      O consultație ayurvedică constă în determinarea tipologiei corporale printr-un diagnostic pulsologic, examinarea feței, unghiilor, ochilor, limbii, ritmului și condițiilor de viață, examinări prin tatonare, mediul de procreare, nutriție, etc.

      O terapie ayurvedică constă în asane (posturi corporale), pranayama (exerciții de respirație),  plante medicinale, nutriție, panchakarma (detoxificare), influențarea conștiinței prin meditații, stil de viață (implementarea unor noi obiceiuri benefice sănătății).

      Străveche dar eternă, ayurveda și-a dovedit eficacitatea de-a lungul mileniilor, așadar este indiscutabil faptul că este util și pentru oamenii moderni din ziua de azi. Poate contribui semnificativ la dezvoltarea și menținerea propriei noastre bunăstări și al echilibrului, trebuie doar să-i urmăm indicațiile.

 

 

Renata Coznici

Instructor Yoga