Str. Primariei Nr. 23 (în curtea restaurantului Queen`s)
+40 757 897 720

Curs instructor

Curs acreditat de Instructor Hatha Yoga 2023

Cursul nostru vă oferă 200 de ore de Hatha Yoga și o diplomă (singura) cu care veți avea posibilitatea să predați oriunde în lume, în orice studio oficial de yoga. De asemenea, vă puteți înregistra ca instructor certificat pe site-ul oficial YAI (Yoga Alliance Internațional India).

Scopul acestei școli este de a oferi bazele unui stil de viață yoghin prin prezentarea modalităților multilaterale și autentice ale practicii yoga. În primul rând, studentul va învăța cum să practice yoga pentru el însuși iar în al doilea rând cum să devină un instructor de yoga autentic. Un instructor de yoga nu este doar un profesor, el/ea este și un terapeut iar acest lucru necesită o combinație de calități multiple. Această școală reprezintă primii pași în studierea practicii yoga, fiind în același timp și un proces de dezvoltare personală.

O viață întreagă nu este suficientă să înțelegem pe deplin ce presupune această practică frumoasă. Pentru mine, cel mai important lucru de realizat până la sfârșitul celor 200 de ore de școală, este să ofer elevilor o imagine de ansamblu despre yoga, ce implică această practică, diferitele moduri în care poate fi abordată și cum poate fi integrată în viața de zi cu zi. Yoga este știința vieții corecte și de aceea lucrează asupra tuturor aspectelor persoanei: fizic, vital, mental, emoțional, psihic și spiritual.

„Yoga nu este un mit străvechi îngropat în uitare. Este cea mai valoroasă moștenire a prezentului. Este nevoia esențială de azi și cultura de mâine.” – Swami Satyananda Sarasvati

Structura școlii de instructori yoga (200 RYS)

Privind înapoi la cei 10 ani de experiență ca și practicant, respectiv instructor yoga, am avut ocazia să observ dificultățile și obstacolele în dezvoltarea unui stil de viață yoghin, iar acest lucru m-a ajutat foarte mult să construiesc o structură specifică pentru această școală. Evoluția spirituală devine mai clară cu timpul; uneori putem simți că nu evoluăm sau chiar mai rău, putem simți că involuăm, dar în realitate progresăm mereu spre atingerea unui nivel superior al conștiinței.

Programul școlar dezvoltat de mine este structurat într-un mod logic pentru a facilita asimilarea în procesul de învățare. Astfel, pe parcursul celor 200 de ore, programul presupune implicarea interactivă a elevilor în diferitele materii care vor fi prezentate, ajutând astfel la desfășurarea procesului de conștientizare.

Programul școlii de yoga se bazează pe patru (4) părți fundamentale.

Prima parte este reprezentată de Filosofia și Meditația Yoga

Învățăturile tradiționale filozofice și practice yoghine fac parte din tendințele istorice ale ontologiei hinduse care de mii de ani caută răspunsuri la cele mai importante întrebări ale existenței umane și ale lumii: cine sunt eu? Cine este Dumnezeu? Care este lumea în care trăim? Ce este sufletul? Care este legătura dintre suflet și lumea materială?

Filosofia principală yoghină este simplă: mintea, corpul și spiritul sunt toate una și nu pot fi separate clar. Cu toate acestea, există o multitudine de idei filozofice care sunt utile pentru a explora dimensiunile mai profunde ale corpului, al minții și al spiritului. Studierea și înțelegerea acestor idei sunt esențiale pentru a ne schimba viziunea despre noi înșine ca separat, pentru a realiza starea unitivă.

Este important ca, încă de la început, elevii să înțeleagă că yoga necesită, printre altele, conștientizare. Numai prin conștientizare putem urca nivelurile de conștiință. Filosofia yoga nu trebuie memorată, ci înțeleasă, asimilată și experimentată. Odată înțeleasă, devine automat parte a ființei noastre; ca o trezire din somn, o descoperire a ceva care este în noi de la început, o apropiere de Sinele nostru interior.

 Subiectele filozofice discutate în acest curs se bazează pe cartea „Bhagavad Gita – Yoga, as it is”. Textul este o evocare a conversației dintre Lord Krishna – marea întrupare divină, și Prințul Arjuna, care are loc chiar în mijlocul câmpului de luptă înainte de începerea bătăliei de la Kurukshetra, de fiecare parte fiind cele două armate pregătite de luptă.

Răspunzând confuziei și dilemelor morale ale lui Arjuna cu privire la o luptă între rude și prieteni pentru a câștiga stăpânirea Imperiului, Lord Krishna îi explică lui Arjuna care sunt îndatoririle sale ca prinț și războinic, o explicație care se referă la marile doctrine spirituale hinduse: Yoga, Samkhya, Reîncarnare, Eliberare (moksha), Karma yoga, Jnana Yoga și altele.

Astfel, la orele de filosofie vom defini Yoga și vom identifica sursa vastă de cunoaștere, adică scripturile vedice. Vom discuta despre fiecare dintre cele patru tipuri de yoga, conform cărții „Bhagavad Gita”:

Karma Yoga – yoga acțiunilor altruiste, unde vom aminti sakam karma yoga și nishkam karma yoga.

Raja Yoga – cele 8 trepte ale practicii Ashtanga Yoga (tema principală a acestui curs) care include yama și niyama (un set de conduită etică recomandată practicianului despre cum să interacționeze cu mediul și comunitatea înconjurătoare în cel mai armonios mod), asanele (ne arată obstacolele corpului, pe care dacă reușim să le depășim, câștigăm putere și sănătate devenind astfel un vehicul ideal pe calea autocunoașterii), pranayama, reprezentând controlul respirației prin care practicantul acumulează și conduce prana (aici yoghinul experimentează și înțelege elementele fizice la un nivel mai subtil, din care și prana face parte, fiind acea energie care stimulează atât corpul, cât și mintea și menține, de asemenea, legătura dintre corpul fizic dur și corpul fizic subtil), pratyahara (eliberarea conștiinței de sub influența simțurilor: vizual, auditiv, olfactiv, gustativ, tactil) și ultimele trei etape, care sunt strâns legate între ele: Dharana (concentrarea – reprezintă o aprofundare a călătoriei interioare), Dhyana (meditația – este un nivel superior de concentrare în care atenția este concentrată pe un singur obiect al meditației, într-un mod constant și neîntrerupt) și Samadhi (aprofundarea – unde are loc realizarea Sinelui, Sufletul vede și trăiește în forma sa autentică).

Jnana Yoga – procesul cunoașterii transcendentale.

Bhakti Yoga – yoga devoțiunii.

A doua parte este reprezentată de Anatomie.

Este absolut necesar să învățăm despre corpul nostru, primul nostru instrument. Dacă vrem să cântăm la un instrument, trebuie să înțelegem cum funcționează. Doar așa ne putem debloca și elibera capacitățile descoperindu-ne adevăratul potențial.

Dacă ne gândim la posturi (asane) și respirație din punct de vedere al corpului fizic nu putem evita acest subiect. Din acest motiv este abordat înainte de studiul asanelor.

Vom începe cu informații generale despre sistemul osos și muscular, după care fiecare articulație va fi abordată din punct de vedere al oaselor, al mușchilor și al mișcării.  

 Având în vedere scopul principal al asanelor (de a oferi yoghinului o condiție fizică bună pentru meditație), coloana vertebrală devine un subiect important în studiul anatomiei, motiv pentru care cred că ar trebui abordată separat.

Când vorbim despre anatomia aplicată în yoga ne referim la acele aspecte ale anatomiei care ne oferă o înțelegere mai profundă a funcționării asanelor pentru o dezvoltare armonioasă în vederea evitării accidentelor, reprezentând astfel o bază importantă pentru elev pentru metodele de ajustare al asanelor. .

Asanele necesită multă întindere și izometrie, așa că acordăm o atenție deosebită contracțiilor musculare, reflexelor de întindere, tonusului muscular și dezvoltării conștientizării, respectiv flexibilității, forței și factorilor care le influențează, fiziologiei și biomecanicii întinderii și altele. 

A treia parte reprezintă un studiu mai aprofundat al asanelor și pranayama care sunt incluse în cele 8 trepte ale practicii Ashtanga Yoga și Hatha Yoga Pradipika.

În acest manual, practica asanelor (posturilor) și al pranayamei (disciplinelor de respirație) sunt descrise cât se poate de simplu. Yoga este mai mult despre practică decât teorie. Elevii vor putea încerca practici specifice de yoga și vor experimenta singuri efectele într-un mod blând, dar palpabil.

Vom compara diferite tipuri de yoga, iar elevii vor primi îndrumări despre cum să găsească un profesor bun pentru nevoile lor.

Studierea asanelor ne va ajuta să înțelegem alinierea corpului și scopul posturilor. De multe ori putem observa o interpretare greșită a ceea ce înseamnă practica asanelor, mai exact practicarea yoga este considerată în mod fals a fi fitness. Pe baza principiilor practicii yoga vom identifica diferențele majore dintre yoga și fitness

Integrarea pranayamei în practica asanelor presupune două etape: în prima etapă vom aborda respirația din punct de vedere anatomic, pentru a înțelege ce se întâmplă în timpul respirației la nivelul corpului fizic; iar în a doua etapă studiul pranayamei ne va ajuta să înțelegem mai bine sistemul energetic al corpului, care include: koshas (corpuri subtile), nadis și chakre (canale și centri energetici ai corpului) și prana (energia vitală care conectează toate acestea).

Ajustarea asanelor are un rol important în programa școlară. Pe lângă faptul că ne ajută să prevenim accidentele în timpul practicii, ne ajută și să adaptăm asanele dacă există deja o leziune. Tipurile de ajustări sunt multiple, verbale, demonstrative, prin atingere, folosind diferite accesorii, asane alternative, dar implică și atitudinea instructorului și modul de comunicare cu practicanții.

Pe baza cunoștințelor dobândite, elevii vor putea trece la tema creării secvențelor de yoga. Aici ne vom concentra, mai ales pe beneficiile și contraindicațiile asanelor, dar nu numai. 

Participanții vor primi multe exerciții individuale legate de crearea secvențelor de yoga, deoarece una dintre cele mai importante abilități ale unui instructor de yoga este să poată adapta asanele în funcție de nevoile participanților.

A patra parte este reprezentată de Ayurveda.

În acest capitol vreau să mă concentrez asupra problemelor majore ale societății deoarece integrarea yoga în viața de zi cu zi presupune, printre altele, prevenirea și tratarea problemelor de sănătate, mai ales psihice și emoționale, deoarece majoritatea dezechilibrelor încep la nivel subtil.

„Yoga este o știință pragmatică atemporală care a evoluat de-a lungul a mii de ani, ocupându-se de bunăstarea fizică, morală, mentală și spirituală a omului în ansamblu.” – B.K.S. Iyengar

Yoga are o viziune cu totul diferită față de medicina occidentală despre ceea ce reprezintă sănătatea. În yoga, absența simptomelor nu este în niciun fel echivalată cu sănătatea. Sănătatea pentru un yoghin se extinde cu mult dincolo de a nu avea dureri de cap sau de articulații. Este vorba despre optimizarea funcției fiecărui sistem din corpul nostru, de la mușchi, digestie, circulație și până la imunitate. Este vorba despre bunăstare emoțională, rezistență spirituală, bucurie. 

Ayurveda și Yoga sunt științe înrudite ale tradiției vedice indiene. Învățăturile sunt considerate atemporale, deoarece se aplică tuturor în toate culturile și timpurile. Prin practicarea stilului de viață pe care ei îl recomandă, viața devine mai împlinită.

„Yoga se bazează pe medicina ayurvedică pentru implicațiile sale asupra sănătății. Ayurveda se bazează pe Yoga pentru dimensiunea sa mentală și spirituală.”

Materialele de studiu vor fi puse la dispoziția fiecărui student în limba română. Perioada cursului este de aproximativ 7-8 luni de zile, iar întâlnirile vor avea loc în zilele de Sâmbătă și Duminică.

Perioada următorului curs pentru anul 2023 se va afișa în curând.

NOU! Cursul acreditat de Instructor Yoga ( 200 RYT) acum este disponibil și în sistem privat! În cadrul unui program personalizat aveți posibilitatea să finalizați cursul în mai puțin de 5 luni de zile. Condițiile și detaliile programului personalizat se va discuta punctual cu fiecare cursant în parte. 

Investiția este de 1,710 EURO (care include și taxa de înregistrare internațională YAI)

Înscrierea la curs se va efectua prin plata întregii sume cel târziu cu o săptămână înainte de prima zi de curs.

Locul desfășurării cursului:

Omni Yoga and Lifestyle Studio, str. Primăriei. nr 23 (intrarea prin curte), Oradea-Mare, Bihor, România

Lider și Profesor : Coznici Renata

2022 – Yoga Alliance International India Ambassador (Europe)

2022 – Integral meditation level I with Swami Vidyanand, International Meditation Alliance, India

2022 – SoulVibes Coach, Oradea, Romania

2021 – YAI accreditation for Omni Yoga SchoolOradea, Romania

2017 – Budapest, Hungary
100RYT, AYURVEDIC YOGA THERAPIST – NitaYoga Academy

2017 – Oradea, Romania
KEY TO CREATIVE WORK – Super Conscious Creation

2017 – Oradea, Romania, Founder of „Omni Yoga and Lifestyle Studio”

2016 – 2017 – Budapest, Hungary 200 RYT – HATHA YOGA TEACHER – NitaYoga Academy

2016 – Budapest, Hungary
107 HOURS „NUAD BO RARN” – THAI MASSAGE – Sunshine Network Thailand

2016 – Chico, United States
SWING YOGA AND FLYING FITNESS TRAINER – Omni Gym, LLC

2013 – 2014 – Budapest, Hungary
200RYT, HATHA YOGA TEACHER – Atma Center

Pentru detalii suplimentare legate de acest program de studiu vă rugăm să apelați la 0757.897-720 (Renata Coznici), sau email: info@omniyoga.ro