Să intri aleator la cel mai apropiat studio de yoga sau gym este o modalitate de a găsi un profesor sau terapeut yoga, însă nu este neapărat cea mai bună alegere.
În zilele noastre studiourile de yoga sunt cu siguranță mult mai ușor de găsit decât erau prin anii 80, însă având în vedere această expansiunea rapidă din ultimii ani, mulți dintre cei care predau acum sunt relativ neexperimentați, ceea ce înseamnă că merită cu adevărat să-ți faci tema de casă atunci când dorești să alegi cu cine să studiezi, mai ales dacă ai nevoie de cineva care să te poată ajuta legat de o afecțiune medicală.
Ce să cauți la un instructor de yoga?
Instruire
Nu există standarde universale sau acreditări nici pentru profesorii de yoga, nici pentru terapeuții yoga. Multe sisteme cer acum profesorilor să finalizeze fie două sute, fie cinci sute de ore de formare pentru a fi certificați (o organizație non-profit, Yoga Alliance International India, oferă să înregistreze profesori și programe de formare care îndeplinesc standardele alianței, deși nu toți aleg să participe). În plus față de o astfel de formare, majoritatea profesorilor vor necesita studii continue și ani de ucenicie pentru a dobândi competențe ca terapeuți yoga. Cu cât au mai puțină pregătire și experiență, cu atât este mai puțin probabil să știe ce tehnici ar putea aduce beneficii (sau dăuna) persoanelor cu probleme medicale, respectiv nu au avut destule oportunități de a-și dezvolta acea capacitate de a identifica care probleme ar putea duce la leziuni.Să nu mai amintim de acele programe promovate pe scară largă care oferă certificări de formare instructor yoga în două săptămâni sau mai puțin. Persoanele cu o astfel de pregătire minimă nu sunt calificate să facă terapie yoga (și poate nici măcar să instruiască yoga).
Dat fiind faptul că terapia yoga pentru probleme cum ar fi artrita, bolile de inima și cancerul, necesită cunoștințe considerabile de anatomie, fiziologie, efectele medicamentelor și contraindicații pentru diferitele aspecte ale practicii, caută pe cineva care a primit o pregătire suplimentară în aceste domenii, sau care, în virtutea unei pregătiri prealabile într-o profesie de îngrijire a sănătății, o are deja. După cum se dovedește, mulți oameni care fac terapie yoga au o astfel de pregătire.
Profesorii de yoga, chiar și cei foarte experimentați, nu ar trebui să se bazeze pe diagnosticarea cauzei simptomelor. Acesta nu este domeniul lor de expertiză și ar putea duce la probleme grave dacă un diagnostic greșit stă în calea tratamentului necesar. Unii profesori de yoga oferă cu prea multă încredere sfaturi de sănătate pe care nu sunt calificați să le ofere. Deoarece profesorii de yoga sunt într-o poziție de autoritate și sunt respectați pentru expertiza lor în yoga, practicanții pot presupune că aceștia știu cu adevărat despre ce vorbesc, chiar și atunci când nu știu. Sfatul meu este să ascultați cu respect, dar să aveți rețineri în legătură cu recomandările lor și să vă consultați medicul despre orice afecțiune potențial gravă.
Experiență
Nu există reguli definite și stricte legate de cât de multă experiență ar trebui să aibă un terapeut yoga, dar, în general, cu cât mai multă, cu atât mai bine. Cineva care practică de zece ani va ști probabil mult mai multe decât cineva care practică de cinci ani, etc. Desigur, unii oameni fac o muncă excelentă, chiar dacă nu au peste 20 de ani de experiență, mai ales dacă au o înțelegere extinsă a anatomiei și a chineziologiei (mișcarea umană).
Mai mult decât atât, există adesea un compromis între expertiza unui profesor maestru și disponibilitatea crescută respectiv atenția personală pe care le poți obține de la un profesor mai puțin experimentat. Mulți dintre profesorii experimentați nu mai sunt disponibili pentru sesiuni private deoarece își petrec cea mai mare parte a timpului instruind alți profesori de yoga.
Reputație
O parte din ceea ce face un profesor să fie bun nu se rezumă în totalitate la instructorul care l-a instruit sau de cât timp instruiește. Unii oameni sunt foarte buni pedagogi, pot determina elevii să se simtă confortabil emoțional, unii au abilități excelente de citire al corpului, sau orice alte abilități pe care le posedă și marii terapeuți. Recomandarea pe cale orală rămâne totuși una dintre cele mai bune modalități de a găsi un profesor cu experiență.
Flexibilitatea în abordare
Nici un terapeut yoga nu ar trebui să impună un tipar de practică care a fost conceput fără să te consulte înainte. Cei mai buni profesori sunt observatori care se adaptează nevoilor, preferințelor, circumstanțelor și răspunsurilor tale individuale. Profesorii buni se uită la ceea ce faci și predau din ceea ce văd, nu doar din ceea ce știu. Spre exemplu, cinci persoane pot avea dureri de spate, dar un profesor calificat va vedea diferențele dintre ele și va alege abordări diferite în consecință. Abilitatea profesorului de a adapta și de a modela tratamentul pentru individ este unul dintre semnele distinctive ale terapiei yoga de înaltă calitate. Cu toate că abordările standardizate pot funcționa – așa cum au arătat numeroase studii științifice și unii oameni consideră că videoclipurile instructive de yoga îi pot ajuta să-i motiveze să practice, acestea nu sunt cele mai bune opțiuni pe care yoga le are de oferit.
Studiul continuu
Adevărata înțelegere yoghină, cea care poate ajuta la transformarea unui student, cel mai probabil vine din partea acelor profesori care ei înșiși sunt pe calea yoga. Poți înțelege yoga doar prin practică constantă și îndelungată (ani de zile). Cei mai buni profesori, sunt de asemenea studenți pe tot parcursul vieții, așa că încercați să aflați ce fac pentru dezvoltarea lor proprie, fie că este vorba de studiul filosofiei sau al anatomiei, participarea la workshop-uri sau munca continuă cu un guru sau cu un profesor maestru.
Te motivează să practici
Cel mai mare factor care determină succesul în terapia yoga este practica constantă. Indiferent de abilitățile sale tehnice, orice profesor care te poate motiva să te urci pe saltea și să-ți continui practica face ceva bine. Unii oamenii tind să creadă că tehnica este cea mai importantă, însă cred că relația elev-profesor este critică. Atenție! Încrederea de sine al profesorului, provenită din experiențele sale și din ajutorul oferit oamenilor, poate fi contagioasă.